Op. Dr. Cenk Teker

Sinüzit Ameliyatı (FESS)

Sinüslerin çeşitli nedenlerle iltihaplanması ve hava kanallarının daralmasıyla meydana gelen kronik sinüzitin, ameliyatla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sinüzit Nedir?

Sinüsler; kafatasının içinde, göz, yanak, burun çevresinde yer alan, solunum yolu hücreleriyle kaplı hava boşluklarına verilen isimdir. Bu hava boşluklarının görevi hava nemlendirme, ısıtma, mukus salgılama, havayı filtreleme ve bakterilerin üremesine engel olmaktır. Sinüslerin kaplı olduğu solunum yolu hücrelerinin iltihaplanması durumuna Sinüzit adı verilmektedir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit; burun tıkanıklığı, alın ve göz çevresinde ağrı, ağzı açık uyuma ve horlama, yorgunluk, halsizlik gibi rahatsızlara neden olur. Bu belirtiler nedeniyle kişinin yaşam kalitesi de ciddi derecede olumsuz etkilenir. İlerleyen dönemlerde akciğer rahatsızlıklarına varan sorunlar söz konusu olabileceğinden dolayı sinüzitin tedavisi için geç kalınmaması gerekmektedir.

Sinüzit Neden Olur?

Sinüslerin iltihaplanmasına neden olan bireysel ve çevresel birçok neden vardır. Öne çıkan iki faktör; üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiye bağlı olarak gelişen ve tıkanıklığa neden olan mukoza ödemidir. Bu iki faktörün dışında sebep olabilecek nedenler;

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Alerjiler
  • Burun kemiği eğrilikleri (Deviasyon)
  • Polipler,
  • Burun eti büyümeleri
  • Geniz etleri
  • Burnun doğumsal anomalileri
  • Diş enfeksiyonları
  • Sigara ve sigara dumanı,
  • Basınç değişikliklerine neden olan aktiviteler

FESS Ameliyatı nedir?

FESS’in açılımı, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi’dir. Yani sinüzit ameliyatına verilen isimdir. Medikal tedavilerle çözülemeyen kronik sinüzit, sık sık yaşandıkça ameliyatla sorunun ortadan kaldırılması kaçınılmaz olur. Ameliyat öncesi, sinüslerin ayrıntılı değerlendirilmesi için bilgisayarlı tomografi (Paranazal Sinüs BT) çekilir.

FESS Ameliyatı Nasıl Yapılır?

FESS ameliyatı yaklaşık 1-1,5 sürmektedir. Ameliyat genel anestezi ile yapılır ve sonrasında yüzde herhangi bir iz kalmaz. Endoskpik yöntemle burun içinden girilerek, sinüslerin iltihaplanmasına neden olan dokular, varsa polip ve kistler temizlenir, daralan sinüs kanalları açılır. Sinüs yollarının açılmasıyla sinüslerin içinde oluşacak birikmeler engellenecek, salgılar geniz yoluyla dışarı atılabilecektir.

FESS Ameliyatı Sonrası?

FESS ameliyatı sonrası, ne tür tampon kullanılacağı doktorun kararıyla ve yapılan işlemler bütününe göre değişebilmektedir. Genellikle burun içine kendiliğinden eriyen tampon kullanılmaktadır. FESS ameliyatı yapılırken beraberinde, burun içinde kemik eğriliği anlamına gelen deviasyon ameliyatı da yapılabilmektedir. Deviasyonla beraber yapılan sinüzit ameliyatı sonrası burun içine 24 saat sonra doktor tarafından çıkarılmak üzere tampon konulabilmektedir. Ameliyat sonrası hastalar bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu edilirler. Ameliyat sonrası doktor kontrollerine ve burun içinin uygun şekilde temizliğine dikkat edilmelidir.

FESS ameliyatı sonrası burun içinin tam iyileşmesi 4- 6 haftayı bulabilir. Hastaların normal hayatına dönmeleri ise kişiye göre farklılık gösterebilmekle beraber 3-5 gün içinde mümkün olmaktadır.

İletişime Geçin